Липсата на документите пречи да бъдат уредени проблеми с кредити и наследяване на

...
Липсата на документите пречи да бъдат уредени проблеми с кредити и наследяване на
Коментари Харесай

8 месеца след пожара на ферибот роднините на 5-има от изгорелите нямат смъртните актове

Липсата на документите пречи да бъдат уредени проблеми с заеми и наследяване на имущество

На борда бяха спасени 279 души, а 11 останаха в неопределеност - 7 от тях са наши сънародници

Все повече околните на нашите водачи, изгорели на гръцкия ферибот през февруари тази година, губят вяра, че телата ще бъдат разпознати и върнати, с цел да бъдат заровени в родината си.

Освен това поради липса на смъртни актове на родствениците си те не могат да уредят ежедневни житейски проблеми, с които се сблъскват.

“Живеем в пълна неизвестност дали някога ще може поне да погребем нашите мъже,

да има място, където да отидем да си поплачем и запалителен свещ. Нямаме никаква информация и резултат какво стана с ДНК експертизите. Вече минаха повече от 7 месеца, живеем в някакъв призрачен сън - и нищо ”, споделят родственици на водачите на тирове.

Фериботът “Юрофери Олимпия ” пламна в ранните часове на 18 февруари покрай остров Корфу. Пожарът бързо се популяризира и стартира евакуация на пасажерите. На борда имаше 290 души, от тях 127 българи, които пътуваха от Игуменица към Бриндизи с ферибота на компанията “Грималди груп ”.

На кораба е имало 153 камиона и 32 автомобила. Част от тировете бяха български. Спасени бяха 279 души, а 11 останаха в неопределеност. От тях 7 са българските водачи Димитър Бояджиев и Васил Марков от София, Васил Асенов от Разлог, Димитър Грънчаров от Хаджидимово, Георги Махлелиев от Сандански, Рангел Дърмонски от Пловдив и Христин Тишевишки от Кнежа.

След траяла дни наред избавителна интервенция и пренасяне на ферибота от Корфу на пристанището Астакос в последна сметка бяха открити овъглените остатъци на останалите изчезнали водачи. Всички са били обгорели до неразбираемост.

Докато продължаваше тежката интервенция по обхождане на ферибота, на място бяха и роднините на нашите водачи.

За да се идентифицират телата, са взети ДНК проби

Първи станаха подготвени резултатите на откритите още първоначално Рангел Дърмонски и Христин Тишевишки. В края на март те бяха превозени и заровени в родните им места - Момино село и Кнежа.

За останалите петима българи още няма резултати от ДНК експертизите и идентификацията им не е направена. Гръцките управляващи увериха, че това ще стане за седмица до 10 дни, след това - до месец.

Сега най-вероятно това може и в никакъв случай да не стане. Останките са били в положение, в което не може да се извлече ДНК. Тези, от които въпреки всичко е взета проба, показвали друга от тази на нашите водачи, имало и смесени ДНК.

“Нямаме информация за какво се бавят резултатите. Казаха, че телата били доста обгорели, ставало мъчно. Казват ни да чакаме, само че към този момент не устояваме! В същото време брачният партньор ми имаше заем.

След нещастието успявах няколко месеца да затрупвам вноските от последните му заплати в картата, само че към този момент нямам опция.

Към кредита има застраховка  “Живот ”, но нямам документ, че е умрял,

с цел да се задейства застраховката. Служителите в банката демонстрират схващане, само че законът е подобен ”, споделя през сълзи Нели Маркова, брачна половинка на водача Васил Марков.

Роднините на различен от тираджиите пък желали да продадат колата му, с цел да покрият належащи ежедневни потребности. И те не можели поради неналичието на формален документ, че е умрял, а те по-късно да получат уверение за негови наследници.

Наказателното произвеждане за нещастието се води от гръцките управляващи. Роднини на нашите водачи са наели български юристи, които работят в тясно съдействие с гръцките си сътрудници, с цел да са в течение на следствието.

“Поддържам непрестанно връзка с гръцките юристи и юристите на италианската застрахователна компания.

Разбрах, че следствието там върви много експедитивно, като се има поради тежестта на случая.

Има голям брой назначени механически експертизи и множеството били подготвени. Гръцките сътрудници са обнадеждени и се надяваме скоро прокуратурата да излезе с краен акт за привършване на досъдебното произвеждане.

Разбирам ситуацията на околните, виждам какъв брой им е тежко и желаят колкото може по-бързо да завърши всичко, само че

наистина случаят е сложен и вършим всичко възможно на този стадий ”,

сподели юрист Васил Крумов, който се е заел да оказва помощ на Нели Маркова.

Някои от роднините са изискали и получили уверение от гръцката полиция за случая, което са показали в банка, където пък има заем на починалия.

В документа обаче пишело, че за водача “има данни, че е бил на ферибота, липсващ е и евентуално се касае за смъртен случай ”, само че изрично полицията не твърди, че е умрял, а всичко е догатки.

Това е по този начин, тъй като единствено прокуратурата може да е безапелационна в заключителния си акт. Сега петимата още се водят изчезнали, а не умряли. От нашата банка дали обещание, че ще прегледат удостоверението, само че още не са се произнесли.

“Аз също съм направил действия за приемане на такова уверение от гръцката полиция. Ще го подавам, само че надали ще има резултат. Направил съм пътека до банката, само че оттова желаят документ за гибел, тъй като подобен е законът. В същото време

при такива инциденти в морето едва след 2 година се издава смъртен акт на изчезнали

Пуснал съм и питане до Комисията по финансов контрол, само че още очаквам отговор. Това е сериозен проблем за наследниците, тъй като като се изключи че не може да се задейства застраховката “Живот ” по заема, в случай че околните нямат опция да го погасяват, той става предварително дължим, което към този момент си е сериозен проблем за фамилиите ”, изяснява юрист Крумов.

Категоричен е, че билетът за ферибота е и тип застрахователна лавица, тъй че наследниците могат да претендират за компенсации, само че и това ще стане след дефинитивно изговаряне на прокуратурата.

“Вече 8 месеца нищо не се случва. Чакаме, чакаме и сме в цялостно незнание. Адвокатката ни в Гърция и тя чака. Нямам пояснение по какъв начин по този начин не можаха да създадат тези ДНК експертизи? Случаят е доста безизходен и към този момент сме обезверени.

В гръцки териториални води, италиански ферибот, български водачи... Не знам дали нещо ще стане най-после ”, споделя и синът на Георги Махлелиев - Евгени.

Той споделя, че поради липса на смъртен акт татко му се води жив и дружно с брат му не могат да получат документ за наследници, с цел да уредят битови проблеми. Наскоро от Национален осигурителен институт пък звънили, с цел да питат за документ, че татко му е умрял, само че и на тях обяснил, че подобен няма.

Трудно е да се гадае какъв ще е резултатът от следствието, дали ще има повдигнато обвиняване към виновници за нещастието на ферибота, дали делото ще стигне до съд и вероятно след време пък да има неоправдателни присъди.

Появиха се информации, че евентуално огънят е тръгнал от трета палуба, а от гаражите на първо и второ равнище са извадени здрави коли. Версиите са от възпламенена газова бутилка в тир, човешка немарливост или техническа нередовност.

Очаква се всички компании, които са претърпели загуби на транспортни средства и стока, или да се спогодят за компенсации от застрахователя, или да водят каузи, като същото евентуално ще създадат и роднините на починалите и потърпевши пасажери.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР